12 najczęstszych błędów kulinarnych, które mogą totalnie zrujnować nawet najlepszy przepis
1 402
Praca w kuchni wymaga od nas nie tylko sporo wiedzy, ale też sprytu i doświadczenia. W przeciwnym wypadku łatwo o wpadkę, przez co katastrofa kulinarna murowana.
Dlatego dziś przychodzę z kolejną dawką ważnych informacji. Dzięki nim raz na zawsze skończysz z najczęściej popełnianymi błędami kulinarnymi.
#1 Niedobór lub przesyt soli podczas gotowania makaronu
Podstawą doskonałego makaronu jest odpowiedni sposób solenia wody, w której go przygotowujemy. Dlatego też warto pamiętać, że na 300 g gotującego się makaronu powinniśmy użyć łyżkę soli.
#2 Przepełniona patelnia
Jeśli zależy Ci na tym, aby smażone mięso miało chrupiącą skórkę, zadbaj o bardzo ważny czynnik. Jest nim odpowiednia ilość miejsca na patelni.
Kiedy umieszczamy na patelni zbyt dużo mięsa, sprawiamy, że zamiast smażenia, podlega ono procesowi gotowania. Tym samym nici ze smacznej i chrupiącej skórki.
#3 Podczas gotowania używasz zimnej patelni
Jeśli chcesz przygotować smaczne danie z patelni, zawsze podgrzej ją przed wrzuceniem składników. To podstawowa zasada, której nie należy bagatelizować w żadnym wypadku.
#4 Smażenie na oliwie z oliwek
W wysokich temperaturach oliwa z oliwek traci całą swoją wartość odżywczą, co może mieć negatywny wpływ na smak dania, które przygotowujesz. Oliwę z oliwek stosuj do sałatek, natomiast podczas smażenia wykorzystuj olej.
#5 Zbyt częste przewracania mięsa
W trakcie smażenia nie należy zbyt często przerzucać mięsa. W przeciwnym wypadku możesz skończyć z przesuszonym mięsem lub zrujnowaną panierką.
W tym konkretnym przypadku trzymaj się zasady – mniej znaczy lepiej ?