100-letni przepis na najlepszy domowy chleb: Oryginalny przepis od piekarza z Małopolski
4 445
Fantastyczny przepis na domowy chleb ziemniaczany od emerytowanego piekarza według 100-letniej receptury. Koniecznie musisz zapoznać się z tym genialnym przepisem.
Potrzebujesz:
750 g mąki pszennej + mąka do posypania
250 g obranych ugotowanych ziemniaków
2 łyżeczki soli
21 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka kminku
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka octu
450 ml letniej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, posól i wymieszaj.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz ze skórki, zetrzyj na drobnej tarce i włóż do otworu przygotowanego po środku mąki.
Rozgnieć świeże drożdże i dodaj do ziemniaków, wsyp cukier, wlej część letniej wody – ilość wody jest tylko orientacyjna, zależy od jakości mąki, jaką ilości wody jest ona w stanie wchłonąć. Odstaw na około 15 minut.
Po tym czasie zacznij delikatnie mieszać drożdże z mąką z dodatkiem octu i oleju. Dodaj kminek, dłońmi wyrób gładkie półmiękkie, elastyczne ciasto.
Wierzch i spód posyp mąką, przykryj ciasto czystą szmatką i odstaw na około 1 godzinę. Ciasto przełóż posypanymi mąką dłońmi na posypaną mąką deskę i lekko uformuj z niego okrągły bochenek.
Delikatnie ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanym mąką i odstaw na kolejne 15 minut.
Piecz w piekarniku przez pierwsze 10 minut na funkcji góra – dół z termoobiegiem w temperaturze 225 st. C i 50 minut w temperaturze 190 st. C.
Na dnie piekarnika postaw mały rondelek z gorącą wodą. Upieczony chleb odstaw na kratce do ostygnięcia.